Succesvolle Master theses over Webcamtest
1. Marit op de Beek wint de David van Lennep scriptieprijs.

De Van Lennep Scriptieprijs wordt jaarlijks door de Nederlandse Stichting voor Psychotechniek toegekend aan jonge gedragswetenschappers voor uitzonderlijk goede doctoraalscripties op het gebied van arbeids- en organisatiepsychologie.

Marit kreeg op 26 februari in Utrecht de eerste prijs voor haar scriptie uitgereikt. Haar onderwerp is de predictieve en incrementele validiteit van de Webcamtest voor leidinggeven. Haar begeleidster aan de EUR Janneke Oostrom kreeg ook een prijs.

De jury -bestaande uit prof.dr. Bram Buunk, mw.dr. Ellen de Bruin en mw.prof.dr. Aukje Nauta- roemde de grondige wijze waarop het onderzoek is opgezet en uitgevoerd. Het vernieuwende karakter, gekoppeld aan de praktische toepasbaarheid en de maatschappelijke relevantie gaven de doorslag om de scriptie van Marit de eerste prijs toe te kennen.  

Op de foto links is Marit rechts en Janneke links in beeld.

Download hier een samenvatting van Marits onderzoek.

We zijn erg blij met de uitverkiezing van Marit, natuurlijk ook vanwege het succes van de Webcamtest als voorspeller van leidinggevende prestaties.

GITP en Van der Maesen|Koch waren beide stageverleners.

Zie het bericht op de website van de Nederlandse Stichting voor Psychotechniek over de uitreiking van de prijzen.

2. Hooggewaardeerd onderzoek Len & Linda naar WCT sollicitatievaardigheden.

Len van der Kooy en Linda Boon, tot voor kort mastersstudenten A&O-psychologie aan de EUR, zijn onlangs met de prachtige cijfers 8 en 8,5 afgestudeerd op hun master theses. Len en Linda hebben geweldig werk geleverd met o.a. de sollicitatietraining die ze hebben opgezet en gegeven aan een groot aantal studenten. De Webcamtest diende als voormeting en nameting om het effect van de training te detecteren. L&L hebben 1160 fimpjes van reacties op de Webcamtest beoordeeld. Hun sollicitatietraining bleek statistisch effectief te zijn in het vergroten van vaardigheden, gemeten aan de hand van vertoond gedrag in de Webcamtest. Gedrag had in dit geval te maken met antwoorden op tien interviewvragen. We lieten voor deze versie van de Webcamtest de vragen door acteurs 'spelen' en gebruikten de filmpjes als situaties in de test.

Het project van L&L heeft ons veel leerzame informatie opgeleverd over theoretische en praktische vragen als:

  • welke elementen in een sollicitatietraining zijn effectief?
  • hoe de Webcamtest in te schakelen om kandidaten vanuit huis te laten antwoorden op interviewvragen?

We zouden graag een e-learningcursus voor sollicitatievaardigheden ontwikkelen op basis van de bijdragen die Len en Linda geleverd hebben. Aangevuld met oefenvragen in de Webcamtest en met e-coaching zouden we een zeer effectief en toch tamelijk goedkoop trainingsprogramma kunnen ontwikkelen.

Terug naar overzicht