Succesvol solliciteren met de CamCoach

Je gaat solliciteren… Door de moordende concurrentie weet je dat een goede voorbereiding belangrijk is. Maar hoe doe je dat dan? De CamCoach-methode geeft je een voorsprong.

Je bestudeert het functieprofiel, je zoekt op internet naar
sollicitatietips en je bedenkt voor jezelf wat je in het gesprek
wilt gaan zeggen. Toch blijkt tijdens het sollicitatiegesprek dat
je niet goed uit de verf komt: ‘Weten’ is kennelijk iets anders
dan het daadwerkelijk ‘doen’. Met de online CamCoach-methode
is dat anders. In korte tijd verbeter je je sollicitatievaardigheden door intensief te oefenen.


Zo werkt het:

  • Je zit achter je laptop en speelt een gefilmde situatie af, waarin de interviewer (gespeeld door een   acteur), jou rechtstreeks een vraag stelt.
  • Zodra het beeld bevriest, reageer je spontaan op de vraag. Via de webcam wordt jouw reactie opgenomen en bekijk je je antwoord direct daarna terug.
  • Aan de hand van feedback & tips zie je hoe je jouw antwoord eventueel kunt verbeteren. Ook bekijk je modelreacties waar je van kan leren.
  • Met deze nieuwe inzichten op zak kun je nog een antwoord inspreken op dezelfde vraag. Dit herhaal je een aantal keer, net zo lang je het antwoord erop helemaal beheerst. Daarna oefen je op de volgende vraag.

“Toen ik mijn eerste reactie bekeek, merkte ik dat ik helemaal niet zo overtuigend overkwam als ik dacht”, zegt een deelnemer die het oefenen met de CamCoach als confronterend maar ook als leerzaam heeft ervaren. “Beelden zeggen dan meer dan duizend woorden. Door een visueel voorbeeld werd het mij heel duidelijk hoe ik de vraag ook zou kunnen beantwoorden. Als sollicitant werd ik aangemoedigd om mijn sterke punten op een handige maar wel eerlijke manier naar voren te brengen. Gaandeweg werd ik daar steeds beter in en kreeg ik meer vertrouwen. De interviewer krijgt zo een positief én een reëel beeld van mij.”

Loopbaancoaches en begeleiders van outplacementtrajecten zien ook praktische voordelen: “Met de CamCoach kan de deelnemer thuis oefenen, in zijn eigen tijd. Handig voor de deelnemer en het scheelt gesprekstijd die we op een andere manier nuttig kunnen besteden. Voor deelnemers die solliciteren spannend vinden, is ‘thuis’ een veilige setting.”

Kortom, de CamCoach is een methode die door gebruikers én professionals als realistisch en effectief wordt ervaren. De CamCoach kan worden ingezet als zelfstandige training die je in korte tijd klaarstoomt voor een sollicitatie maar ook als onderdeel van een coachings- loopbaan- of outplacementtraject. Hoe het ook is, uiteindelijk krijgt de deelnemer het laatste woord: “Vaak bleek tijdens sollicitaties dat ik de antwoorden die ik had voorbereid niet goed overbracht. Maar met deze oefentool heb ik mijn sollicitatie-antwoorden goed leren verwoorden. Met succes, want ik heb nu een baan die bij me past!”

Zie ook CamCoach voor sollicitatievaardigheden en lees meer over CamCoaches.

Terug naar overzicht