Samenwerking met Nobiles Media: IQ- en EQ-test

Nobiles Media heeft project Qmasters gestart. In Qmasters kunnen studenten in het laatste jaar HBO en WO laten zien hoe goed ze zijn toegerust voor een carrière op de arbeidsmarkt. Ze gaan de competitie aan met andere studenten.

De eerste stap in de competitie (die uiteindelijk uitmondt in verkiezing van de Q-masters) is een internettest van cognitieve intelligentie (IQ) en emotionele intelligentie (EQ). Van der Maesen Advies (Paul van der Maesen en Barend Koch) ontwikkelden beide tests, Elements Interactive verzorgde de testapplicatie die verloopt via www.psychecommerce.nl (site opgeheven, zie nu T-station).

De IQ-test bestaat uit 40 items (analogieën, cijferreeksen, diagrammen en verborgen figuren) in omnibus-vorm. De tijd is beperkt. De EQ-test is een Situationele Beoordelings Test (Engels: Situational Judgment Test SJT). Het gaat steeds om interacties in het werk (met leidinggevende, collega, klant) met conflicterende belangen. Na een situatiebeschrijving volgen vier gedragsalternatieven. Aan de student wordt gevraagd om deze gedragingen te rangordenen naar de waarschijnlijkheid dat elke gedraging door de student zelf zou worden gekozen.


Terug naar overzicht