De waarde van Emotionele Intelligentie bij selectievraagstukken en andere onderzoeksontwikkelingen

In opdracht van NSvP (Nederlandse Stichting voor Psychotechniek) schreef Barend Koch een verslag van de jaarlijkse Dutch Flemish Meeting on Recruitment and Selection. Op deze jaarlijkse bijeenkomst presenteren vooraanstaande Nederlandse en Vlaamse onderzoekers elkaar hun laatste onderzoeksresultaten. Het verslag biedt een inkijkje in actuele onderzoeksontwikkelingen op het gebied van Werving en Selectie en heeft als doel deze ontwikkelingen toegankelijk te maken voor professionals die bij willen blijven.

De nadruk van het verslag ligt op de presentatie van gastspreker Stéphane Côté (University of Toronto) over de waarde van Emotionele Intelligentie bij selectievraagstukken en de wijze waarop EI tegenwoordig meetbaar kan worden gemaakt.

Van eigen bodem komen presentaties aan bod van:

  • Dimitri van der Linden (Erasmus Universiteit Rotterdam) over GFP, de controversiële General Factor of Personality ofwel de ‘Big One’ persoonlijkheidsfactor.
  • Stefan Mol (Universiteit van Amsterdam) over Job Knowledge Tests en de onderwaardering van het toetsen van functiekennis.
  • Thomas Sitser (EUR/TestGroup Consulting) over verschillende niveaus van persoonlijkheidsmeting en criteriummeting.
  • Greet van Hoye (Rijks Universiteit Gent) over het optimaliseren van testimonials op wervingssites, 
  • Iris Egberink (Rijks Universiteit Groningen) over het opsporen van faking en ander afwijkend antwoordgedrag bij persoonlijkheidsvragenlijsten.
  • Ute Hülsheger (Universiteit van Maastricht) over de verbeterde predictie van ander-oordelen ten opzichte van zelfoordelen.

Het verslag is hier te downloaden of via de website van NSvP.

Terug naar overzicht